DDHL får lavt stofskifte i fokus

I dagens udgave af BT (14. januar 2015) er der fokus på lavt stofskifte, og det er ikke kun Den Danske Hypothyreose Landsforenings fortjeneste.

Tak til Brian Jensen

”Først og fremmest vil jeg gerne sige tusind tak til Brian Jensen, som står frem og fortæller sin historie med lavt stofskifte. Men også tak til alle de andre, der vendte tilbage, da jeg efterlyste cases til denne artikel på Facebook. Kun ved at stå frem, kan vi få fokus på, hvor ødelæggende denne sygdom er”, siger Helle Sydendal der er formand for DDHL, Den Danske Hypothyreose Landsforening.

Af Palle Flodgaard, presechef i DDHL

ddhl i BT ddhl får lavt stofskifte i fokus

BT fokuserer på, hvor svært det kan være at få den rette medicin

DDHL har arbejdet på at få fokus på forskellige typer medicin i medierne. Men rigtig ofte er det alt for indviklet for journalister at skrive om forskellige typer af medicin. I dag lykkedes det.

Af Palle Flodgaard, pressechef i DDHL

 - Når jeg er blevet interviewet til enten aviser eller TV, har journalisten næsten altid fået et fjernt blik i øjnene, når jeg begyndte at tale om forskellige medicintyper til behandling af lavt stofskifte, fortæller Helle Sydendal.

 - Journalistens reaktion har næsten altid været - ”T3, T4, NDT, det er for indviklet - Det forstår læseren ikke”, sukker hun.

 Derfor skal BT og journalisten have stor ros for at kaste sig ud i det indviklede emne.

 - I dagens udgave (14. januar 2015) af BT, er det lykkedes. Her bringer avisen en ”guide” til behandling af lavt stofskifte – som faktisk lister de forskellige typer af medicin op, siger en glad Helle Sydendal. – Og det er rigtig godt, for det er bestemt ikke alle patienter med lavt stofskifte som er klar over, at der faktisk findes andre typer behandling end Eltroxin eller Euthyrox.

 Desværre er det langt fa alle læger, der er indstillet på at prøve en anden type behandling, hvis den gængse ikke virker.

 Vi kan ikke vente på, at teorier bliver til viden

I dagens udgave af BT (14. januar 2015), afviser speciallæge i stofskiftesygdomme, Steen Bonnema, at behandling med anden medicin end Eltroxin og Euthyrox kan hjælpe nogle patienter med lavt stofskifte til at få det bedre.

 - Men det er jo simpelthen ikke rigtigt, siger en oprørt Helle Sydendal – Vi er mange, der har særdeles gavnlig virkning af både T3 og Thyroid, som Brian Jensen jo også så klart fortæller om.

 I dagens avis står Brian Jensen frem og fortæller om sit liv med lavt stofskifte. Han fortæller om, hvordan hans krop lukkede ned og om alle de mange andre symptomer, han havde på lavt stofskifte. Om hvordan han dårligt orkede at tale med andre mennesker i den periode.

Da han endelig kom i behandling med T4-medicin, fik han det aldrig helt godt. Men hans speciallæger ville ikke hjælpe ham med at prøve en ny type medicin, for hans blodprøvetal så normale ud. Det lykkedes til sidst Brian Jensen at få T3 gennem sin praktiserende læge. Og det hjalp, i dag føler han, at han har fået livet tilbage.

Dybt forkasteligt

”Det er dybt forkasteligt, at nogle speciallæger ikke kan finde ud af at give denne her behandling (T3, red.) Når en stor, stærk, bundsolid og ressourcestærk person som mig kan tvinges totalt i knæ og smide håndklædet i ringen på grund af lidt stofskifteproblemer, ja så tør jeg slet ikke tænke på, hvad sygdommen kan gøre ved mindre robuste typer, siger Brian Jensen til BT.

 T3 og NDT virker for mange patienter

Både Brian og mange andre er beviset på, at behandling med T3 virker, når den anden behandling ikke slår til.

 -Jeg er også selv et godt eksempel på det – jeg er da ikke i tvivl om, at jeg i dag havde været på førtidspension, hvis jeg ikke havde skiftet til en læge, der ændrede min behandling fra Eltroxin til kombinationsbehandling”, siger Helle Sydendal.

 Lægen på Odense Universitets Sygehus, Steen Bonnema, citeres i BT’s artikel for at sige, at det ikke skyldes, at medicinen er utilstrækkelig, når patienter ikke får det godt.

 -Tja, i mit tilfælde, i Brians tilfælde og i mange andres tilfælde, så hjælper det altså at skifte medicin til enten NDT eller kombinationsbehandling med T3, siger Helle Sydendal.

Der mangler stadig forskning

 Lægens teori er, at selve immuntilstanden kan være årsag til gener, men han siger dog også til BT: ”Vi mangler dog stadig mere forskning, der kan påvise denne teori”.

 Formanden for Den Danske Hypothyreose Landsforening Helle Sydendal støtter helhjertet forskning i årsagerne til lavt stofskifte:

 - Det er rigtig godt, at der forskes i den immunsygdom, Hashimotos Thyreoiditis, der oftest er årsag til lavt stofskifte – men helt ærligt, så er man jo nødt til at bruge de midler, vi har til rådighed, indtil lægerne en dag måske helt kan forhindre lavt stofskifte i at opstå, siger Helle Sydendal og fortsætter:

 - For det enkelte mennesker, der ikke kan fungere i dagligdagen pga. lavt stofskifte, er det vigtigt, at man forsøger med andre typer medicin end den gængse.  Kan man hverken gå på arbejde eller passe familien, så vil de fleste gerne prøve en ny type medicin, før de giver op.

 - Så det skal det da prøves, før disse patienter sendes til psykolog og på førtidspension, tilføjer Helle Sydendal.