Sundhedsstyelsen: Blodprøver er ikke nok - læger skal også kigge på symptomer

Endnu en gang er der kommet vigtige forbedringer for patienter med lavt stofskifte. Og endnu en gang skyldes forbedringerne, at patienter har gjort opmærksom på deres problemer. Det hjælper at råbe op.

Det, der gør DDHL glad denne gang, er et nyhedsbrev fra Sundhedsstyrelsen. Nyhedsbrevet hedder ”Nyt om bivirkninger”.

I Nyhedsbrevet informerer Sundhedsstyrelsen danske læger om, at de skal være opmærksomme på patienter med lavt stofskifte. Hel konkret, bedes lægerne være opmærksomme på:       

  • at ikke alle patienter bliver raske på Eltroxin og Euthyrox (T4).

  • at TSH og andre laboratorieværdier ikke kan bruges alene, men at det er det kliniske billede, der skal regnes med.

  • at lægen bør overveje andre typer behandling, hvis patienten ikke får det godt på Eltroxin eller Euthyrox.

Store forbedringer

Det kan lyde som små forbedringer, men det mener jeg bestemt ikke, at det er. Med dette nyhedsbrev er alle læger nu af Sundhedsstyrelsen blevet gjort opmærksom på, at behandling af lavt stofskifte ikke er helt så let, som de måske har gået og troet.  Udtaler Helle Sydendal, der er formand for DDHL.

I Nyhedsbrevet bliver danske læger gjort opmærksom på, at ikke alle patienter får det godt på T4-behandling alene. Og meget vigtigt: lægerne bliver gjort opmærksomme på, at der findes andre typer behandling.

Det betyder, at alle patienter med lavt stofskifte, som ikke får det godt på Eltroxin eller Euthyrox, kan tage dette nyhedsbrev med til deres læge.  Brug brevet til at oplyse lægen, at Sundhedsstyrelsen faktisk gør opmærksom på, at der findes andre typer medicin end Euthyrox og Eltroxin.

Har du symptomer trods pæne blodprøver?

En del patienter har symptomer, selvom de får medicin for lavt stofskifte, og selvom deres blodprøver umiddelbart ser pæne ud.

Denne gruppe af patienter kan også få glæde af Sundhedsstyrelsen budskab, for der står faktisk i overskriften: ”Husk det kliniske billede”. Det betyder i praksis, at lægen skal interessere sig for patientens symptomer – og ikke kun se på, om blodprøven ligger i normalområdet.

- Det er der naturligvis mange læger, der gør allerede i dag, men alt for mange patienter oplever, at det er umuligt at komme videre i sin behandling, hvis blodprøverne ser ”normale” ud, siger Helle Sydendal.

Der er stadig plads til forbedring
- Som patienter kunne vi da godt ønske os, at lægerne samtidig med dette brev blev gjort opmærksom på alle de alternativer, der findes – både T3 tilskud (Liothyronin) og tørrede skjoldbruskkirtler fra dyr, Thyroid, Erfa osv.

Men bare det, at Sundhedsstyrelsen gør opmærksom på problematikken, er et stort skridt i den rigtige retning, slutter Helle Sydendal.

Se Sundhedsstyrelsens nyhedsbrev her:
http://sundhedsstyrelsen.dk/da/nyheder/2014/~/media/C7DC3A6316604E25A8F9BC5A62EB89FC.ashx
Scroll ned til side 5