ddhl den danske hypothyreose landsforening t3 thyreoid thyroid kombibehandling behandling patientforening lavt stofskifte hashimotos

T3: Det virker på rotter – og på mig

Helt ny forskning fra USA støtter kombinationsbehandling med T4 og T3 eller Thyroid. Gennem en række forsøg på rotter og mus forsøger forskerne at belyse, hvorfor ren T4-behandling (fx Eltroxin) og blodværdier i referenceområdet ikke altid er i stand til at fjerne alle symptomer hos patienter med lavt stofskifte.  Og selv om der naturligvis er forskel på rotter og mennesker, så er deres resultater og konklusioner ganske interessante.

Tilskud af T3 virker – og allerbedst som ”slowrelease”-piller

Den videnskabelige artikel, hvor man kan læse om deres forskning og resultater, er mildt sagt temmelig kompliceret læsning, men forskernes konklusioner er ikke til at tage fejl af: Der er rigtige gode videnskabelige argumenter for at tilskud af T3 eller Thyroid giver resultater for en del patienter. Og faktisk viser deres forskning samtidig, at tilskuddet af hormoner virker allerbedst, hvis det gives i piller, der frigiver hormonerne langsomt og konstant hen over døgnet.

Tilskud af T3 virker på rotter, viser studiet. Og selv om rotter producerer forholdsvis meget T3 i deres skjoldbruskkirtel, så er der ifølge forskerne god grund til at tro, at det også virker på mennesker.

Det viste vi jo sådan set godt

Det er jo altid dejligt, når forskning ser ud til at støtte ens egne erfaringer, men helt ærligt så vidste vi jo godt i forvejen, at vi er nogle patienter, der er dybt afhængige af tilskud af T3 eller behandling med Thyroid for at vores kroppe kan fungere. Det er der da heldigvis også mange læger, der anerkender.

Der, hvor denne forskning virkelig kan have en positiv effekt, er på de læger, som ikke hidtil har haft mod på at ændre i deres behandling af patienter med lavt stofskifte, der ikke bliver ”raske” på Eltroxin/Euthyrox. Nu har de i hvert tilfælde fået en god portion argumenter for at prøve med et tilskud af fx T3.

Der lang vej endnu

Jeg er naturligvis ganske klar over, at der skal (mange) flere videnskabelige studier til med samme resultater, før alle er overbevist om, at nogle patienter har positiv effekt af kombinations- og Thyroid-behandling. Og jeg er også klar over læger og forskere, der hælder til en anden hypotese og har satset deres forskningsliv på det, nok aldrig bliver overbevist alligevel.

Mit ønske er bare, at det ikke i fremtiden skal være så forbandet svært at få lov til at prøve en anden type behandling, hvis man ikke får det godt på standardbehandlingen.

Af Helle Sydendal, formand for DDHL

Kilde:

J Clin Invest. doi:10.1172/JCI77588.
Differences in hypothalamic type 2 deiodinase ubiquitination explain localized sensitivity to thyroxine
Joao Pedro Werneck de Castro1,2, Tatiana L. Fonseca1,2, Cintia B. Ueta1, Elizabeth A. McAninch1,2, Sherine Abdalla1, Gabor Wittmann3, Ronald M. Lechan3, Balazs Gereben4 and Antonio C. Bianco1,2

Del siden på .... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin